O jami

Divaška jama se nahaja ob cesti Divača – Lokev in je od naselja Divača oddaljena okoli en kilometer. V okolici Divače se nahaja kar okoli 140 jam, od katerih so najbolj znamenite Kačna jama, Škocjanske jame, Mejame, Divaška jama in Brezno treh generacij. Divaška jama je dolga 700 metrov in ima okoli 1500 metrov urejenih poti. Obiskovalci se pri ogledu jame spustijo do globine 76 metrov.
V Divaško jamo dostopamo skozi udorno vrtačo in umetno prekopan rov, v vhodno dvorano. Tukaj so jamarji jamarskega društva Gregor Žiberna iz Divače v letu 1987 obnovili stopnice in tako omogočili, da se je lahko vstopalo v jamo. Poleg tega vhoda v jamo vodi še drugi vhod, ki pelje preko 25 metrov globokega brezna, po katerem prav tako pridemo v vhodno dvorano. Plesna dvorana ali vhodna dvorana je prostor, v katerem ob raznih praznikih potekajo različne kulturne prireditve. Do te dvorane še sega dnevna svetloba. Divaško jamo odlikuje izjemno bogato kapniško okrasje, rjavo obarvano, ter kopasti stebri in stalagmiti, ki segajo do 20 metrov visokega stropa. Obiskovalci si ob obisku jame ogledajo Samotarjevo molilnico, Šipka sotesko, Dvorano kralja Matjaža s podrtim stalagmitom – spečim kraljem Matjažem, orjaški stalagmit po imenu Kralj Samo, udor Pekel, Sotesko slapov, Kalvarijo z gozdom stalagmitov in stebrov, razgledni rob Belvedere in drugo. Iz tega roba se odpre čudovit pogled na veliko dvorano, ki se imenuje Žibernova dvorana, kjer se doseže najnižja točka. To dvorano sestavlja veliko lepih kotičkov in kapniških skupin, kot so Zakladnica, Turški britof, Biserna vilenica, Kronski grič, Štefanijin balkon in Spomenik princa Rudolfa. Največje bogastvo v jami predstavlja Zakladnica z številnimi belo – rdečimi zavesami, velikimi kristali in helektitnimi izrastki. Divaška jama se zaključi z dvignjenim kapniškim rovom Nebesi in Nebeškimi orglami. V jami živita pajek in jamski hrošč ter še nekaj drugih vrst zavarovanih in redkih jamskih živali.
Divaško jamo je leta 1884 odkril Gregor Žiberna, ki se je imenoval Tentava in že tri leta po njegovem odkritju so v jami uredili poti za turistične oglede. Divaška jama je eden od najstarejših ohranjenih rovov reke Reke. Ta danes ponika v slikovite Škocjanske jame.

Načrt jame